Teknoloji ile ilgili bana en çok sorulan sorular ve yanıtları
Herkese merhaba! Bu yazımda bana teknoloji ile ilgili en çok sorulan soruları ve yanıtları listeleyeceğim.…
Herkese merhabalar, yine yazı yazmaya çok fazla ara verdim. Bu yazımda daha önce yazmış olduğum bir yazıya ek bir güncelleme yazı olarak bir şeyler karalayacağım.
Öncelikle daha önceki yazımın linkini ekleyeyim: SSD her bilgisayarda olması gereken parça mı?
Bu yazımda SSD’nin ne işe yaradığını ve ne gibi avantajlar sunduğundan bahsetmiştim. Zaman geçtikçe yazının güncelliğini yitirdiğini ve başlıktaki soruya net bir yanıt vermediğini düşünmeye başladım. Daha net ve anlaşılır bir yazı yazmak istedim.
Öncelikle kısaca SSD’lerden bahsedeyim, günümüzde artık her bilgisayarda mutlaka HDD adı verilen geleneksel depolama alanı mevcut. SSD ise bu depolama alanının daha modern ve gelişmiş hali. Eskisi gibi mekanik dönen bir diske ve manyetik okuma/yazma başlığına sahip değil. USB bellek gibi tamamiyle çip yapıda.
Artık SSD mutlaka gerekli çünkü;
Her geçen gün bilgisayar teknolojileri gelişiyor ve daha hızlı hale geliyor. Bu gelişimde en geride ve en demode kalan parça ise HDD türündeki depolama alanları. Manyetik yapılarından dolayı ne kadar geliştirilse de günümüzdeki işlemci ve ram hızlarına yetişemiyorlar. Çok hızlı çalışabilen işlemciler, HDD (hard disk) den veri gelene kadar beklemek zorunda kalıyor bu da bilgisayarda günlük kullanımda bile yavaşlamalara sebep oluyor.
Yakın zamanda yeni bir bilgisayar kullandıysanız ve size yavaş geldiyse bunun sebebi yüksek ihtimalle o bilgisayarda SSD yerine HDD depolama alanı mevcut olmasından dolayıdır.
Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız mutlaka SSD bulunmasına dikat edin!
Günümüzde masaüstü bilgisayar yerine çoğunlukla dizüstü bilgisayarlar daha fazla satılıyor diye tahmin ediyorum. –benim çevremde bilgisayar tavsiyesi isteyenler genellikle dizüstü bilgisayar konusunda tavsiye istiyor– SSD hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlara uyumlu bir donanım ve performansa etkisi gerçekten muhteşem! Yeni bir bilgisayar toplayacaksanız ya da alacaksanız mutlaka SSD yer almasını isteyin. HDD yapıdaki depolama alanlarına göre biraz daha pahalı olsa da günlük kullanımda ve programlardaki performansı gerçekten çok yüksek. Bu hız bilgisayarın açılma hızına kadar etkiliyor.
Yaklaşık 4 sene önce parçalarını kendi seçimim ve isteğimle toplamış olduğum bilgisayarım HDD depolama alanı kullanıyordu. Bilgisayarın açılması ve kendine gelmesi HDD ile yaklaşık 1 dakika sürüyordu ve günlük performansı, yüksek performanslı parçalar seçmeme rağmen bana yeterli gelmiyordu. Daha sonrasında sistemime yapmış olduğum SSD eklemesi açılış ve kendine gelme hızını toplamda 20 saniyeye düşürdü ve günlük kullanımda gerçekten çok performanslı olduğunu söyleyebilirim.
Dizüstü bilgisayarlarda SSD daha avantajlı
Bilindiği gibi dizüstü bilgisayarlarda taşınabilirlik ve şarj ömrü önemli. HDD’ler mekanik ve hareketli yapıda olduğu için daha fazla güç tüketiyorlar ve şarjı daha fazla tüketiyorlar. SSD’lerde hareketli bir parça olmadığı için elektrik tüketimi ve ısı üretimi oldukça düşük. Bu durum da laptoplarda daha uzun süre elektriğe bağlı kalmadan çalışabilmenizi mümkün kılıyor. Aynı zamanda SSD’ler diğer geleneksel disklere göre çok daha dayanıklı olduğu için bilgisayarınız çalışırken taşımanız bu parçalara hiçbir zarar vermiyor. Hard disklerde (HDD) ise bu durum biraz daha zararlı; çalışma durumunda taşımak ya da dizimizdeyken bilgisayarın sarsılması gibi durumlar hard diskin manyetik yüzeyinde çizikler oluşturabiliyor.
SSD takviyesi yaparak yüksek performans aldığım sistemim:
işlemci: intel i5 4670 3,40ghz 6mb cache
Ram: Gskill 4x4gb 1600mhz cl9 çift ram
Ekran kartı: Asus GTX650Ti-boost 2GB
Anakart: Asus b85m-g
Eklemiş olduğum SSD: Samsung 850 Evo 250GB
SSD Takviyesi yaparak performansı gözle görülür ölçüde arttırmış olduğum eski dizüstü bilgisayarım
Acer Aspire 5741G
İşlemci: intel i5 (sanırım m430)
Ram: 3Gb
Ekran kartı: Nvidia GT320M
Eklemiş olduğum SSD: Samsung 750 Evo 120GB
Anlaşılır ve açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık
Yorumunuz için teşekkür ederim, yazım sizin için faydalı olduysa ne mutlu bana 🙂