Whatsapp alternatifi mesajlaşma uygulamaları
Whatsapp'ın sözleşme değişikliği nedeniyle birçok kullanıcı alternatif uygulamalara geçiş yapmaya başladı. Bu yazımda sizin için…
Herkese merhaba arkadaşlar bu sefer düşük bütçeli bilgisayar olan bir Hometech ürünü incelemesi ile karşınızdayım 🙂
Neden Hometech tercih ettim?
Normalde teknoloji alışverişi konusunda fazla seçici ve araştırmacıyım. Bilinmeyen markaları pek tercih etmek istemem ancak düşük bütçeli, kolay taşınabilir bir ürün aradığım için ihtiyaçlarımın karşılığı bu üründü ve haftalarca araştırdım diyebilirim. Olumlu yorumlar olsa da olumsuz yorumlar da bir hayli fazlaydı. Yine de Hometech markasına şans vermek istedim. Hometech 400C ile hemen hemen aynı özelliklere sahip gibi görünen fakat birkaç detayın daha düşük olduğu bilindik markalar bu markaya göre 200-300 TL daha pahalıydı. O yüzden onlara daha fazla ödeme yaparak düşük teknik özellikli cihazları satın almak istemedim.
Bu ürünü tercih etmemde etkili olan özellikler
Hometech 400C’de Full HD (1920×1080) teknolojili IPS bir ekran bulunuyor. Bu ekran hemen hemen aynı fiyat diliminde olan hiçbir farklı cihazda mevcut olan bir özellik değil. -Hatta biraz daha pahalılarında bile çok nadir- Buna ek olarak SSD takma yuvası da mevcut olan bu cihaz hafıza arttırma işlemini yüksek performanslı SSD kullanarak yapma fırsatı sunuyordu. Fiyatı hariç diğer özellikleri kendi segmentindeki diğer cihazlarla neredeyse aynı nitelikte o yüzden bu iki özellik harici beni bu cihaza çeken başka detay bulunmamakta 🙂
Cihaz özellikleri:
İşlemci: Intel Celeron N3350 2.1 GHZ Çift çekirdekli işlemci
Ram: DDR3 teknolojisini kullanan 3GB boyutunda ram
Grafik işlemcisi: İşlemci içinde gömülü çalışan Intel HD 500 Graphics
Hafıza: 32GB Emmc
USB Desteği: 1 adet USB 3.0 girişi, 2 Adet USB 2.0 girişi
SSD/HDD Yuvası: 2.5 inç boyutunda SSD ya da HDD takılabilecek yuva
Ekran Boyutu: 13.3 inç
Hafıza Kartı Okuyucusu: 64GB’a kadar Micro SD yuvası
İşletim sistemi: Lisanslı Microsoft Windows 10 Home yüklü olarak geliyor
Ekran Kalitesi
Ürünün ekran kalitesi ve ekran parlaklığı bence yeterince başarılı. Full HD çözünürlüğünde çalışan ekran çok net ve parlak bir görüntü sunabiliyor. Kapalı ve çok aydınlık olmayan bir ortamda %25 parlaklık gayet yeterliyken pil tasarrufu için en düşük parlaklık bile rahatlıkla kullanılabiliyor. %100 parlaklığın ise bana kalırsa fazla olduğunu söyleyebilirim şu ana kadar genelde %25 parlaklıkta kullandım. %100 parlaklık fazlasıyla göz alıyor 🙂
Malzeme Kalitesi
Ürünün fiyatının düşüklüğünden dolayı çok iyi bir malzeme kalitesi olduğunu söyleyemem ancak fiyatına göre olabilecek en iyisi bence budur. Biraz hassas bir kasası var, bir yere çarpsa hemen çatlayacak gibi duruyor. Biraz hassas davranmakta fayda var 🙂 Klavyesinin tuş kalitesi ise ucuz klavyelerle hemen hemen aynı. Yüksek kaliteli olduğunu söyleyemem ancak klavyenin algılaması yeterli.
Mousepad
Mousepad algılaması bana yeterli geldi. Yüzey olarak tamamiyle pürüzsüz olmasa da çok hafif pürüzlü yüzey hissi veriyor. Aynı Hometech modelini teşhir olarak denediğim bir mağazada mousepad yüzeyi aşırı pürüzlüydü ve çok iyi çalışmıyordu. Bu durum bende malzeme kalitesinin her üretimde değiştiği fikrini oluştursa da bu konuda bir bilgim bulunmamakta. Eğer her üretimde malzeme kalitesi değişiyorsa bu gerçekten tuhaf bir durum. Benim kullandığım ürünün mousepad’i ihtiyaçları karşılayacak seviyede diyebilirim.
Şarj performansı
Ürün %20 şarjdayken ortalama 2-2,5 saat gibi bir sürede şarj olmakta. Cihazın şarj soketinin yanında bir şarj ışığı mevcut. Şarja taktığınızda o ışık yanıyor ve şarj tamamlanınca sönüyor. Yani şarj durumunu kontrol etmek için bilgisayarı açmanıza gerek kalmıyor. Teknik detaylarında 2 adet 4500Mah değerinde bataryaya sahip olduğu görünen bilgisayar tam dolu şarjdayken %0 parlaklık ve güç tasarrufu modu açıkken internette dolaşma, film izleme ve ofis işleri şeklinde kullanımda 4-5 saat gibi bir şarj performansı sunuyor. Fiyatına göre bana kalırsa oldukça başarılı.
Ürün Performansı
Ürün taşınabilirliğin ve düşük güç tüketiminin ön planda olduğu parçalardan üretildiği için çok yüksek bir performans sunamıyor. Mozilla firefox (2-3 sekme) ve spotify çalışıyorken işlemci kullanımı genelde %50’nin üstünde çalışıyor. Antivirüs olarak sistemde Eset Nod32 Smart Securty mevcut. Sekme sayısı arttıkça işlemci kullanımı %100’e ulaşsa da ciddi takılmalar yaşamıyor. Yine de cihazı emekli bilgisayarı gibi düşünmeliyiz. Bazı durumlarda cihazın bize yetişmesini beklememiz gerekebiliyor. Gündelik internet kullanımı ve ofis işleri için performansının yeterli olacağını söyleyebilirim. Oyun performansına hiç değinmeyeceğim çünkü cihazın açabildiği oyun yok diyebilecek kadar az. İşlemci ve ram teknik olarak yeterli gibi görünse de düşük güç tüketimli parçalar olduğu için güçleri yetmiyor. Steam’deki 1-2 TL’lik ucuz ve basit oyunları oynatsa da daha gelişmiş oyunlarda fazlasıyla zorlanmakta.
Wifi Çekim Gücü ve Ses Kalitesi
Wifi çekim gücü normal dizüstü bilgisayarlarla aynı seviyede ben sinyal sorunu hiç yaşamadım gayet yeterli. Cep telefonumun göremediği modemleri de görebiliyor. Çekim gücünün başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ses kalitesi olarak ise söyleyebileceğim fazla bir şey yok, standart dizüstü bilgisayar hoparlörleri 🙂
Fansız Yapıda Olması ve Isınma Durumu
Üründe fan bulunmuyor ancak başta işlemcinin düşük güç tüketimine sahip mimarisi ve fazla ısınmayan yapısıyla fansızlık hiç sorun oluşturmuyor. %100 yük altında 65 dereceye çıkan işlemci daha fazla yükselmiyor ve bilgisayarın iç yapısı tablet gibi basit bir yapıda olduğu için bilgisayar klavyesinin sol kısmı ısınıyor farklı bir konumda ısınma yok. Fansız olması daha uzun şarj avantajı sağlarken sessizlik avantajı da sağlıyor. Fan olmayışı oldukça beğendiğim bir nokta 🙂
Ürünün Bağlantı Noktaları
Sol taraf:
Ürünün sol tarafında 3 adet bağlantı noktası bulunuyor bunlar;
Güç girişi ve güç ledi: Cihazı şarj etmek için kullanabileceğimiz bu giriş ek olarak mavi bir led barındırıyor. Bu mavi led sürekli yanıyorken cihazın şarj işleminin devam ettiğini anlıyoruz. Bu ışık söndüğünde ise bilgisayarımızın %100 şarj olduğunu ifade ediyor.
USB Girişi: Usb cihazlarımızı bağlayabilmemiz için tipik usb girişi
Mini HDMI: Bu girişe dönüştürücü takarak televizyonunuz ya da projeksiyonunuz için bir HDMI girişi elde edebilirsiniz.
Sağ Taraf:
Micro SD Kart girişi: 64GB Boyutuna kadar kart takabileceğiniz hafıza kartı girişi
3.5mm Kulaklık girişi: Kulaklık ya da hoparlör bağlayabileceğiniz giriş
2 Adet USB Girişi: Bu tarafta da USB cihazlarınızı bağlayabilmeniz için 2 adet giriş mevcut.
İnternet girişi: Kabloyla internete bağlanabilmeniz için bulunan internet girişi. Bu giriş cihazın ince yapısından dolayı kapanıp açılabilen bir mekanizmayla yapılmış. Oldukça şık.
Kablosuz olarak da Bluetooth bağlantısı mevcut.
Şimdi gelelim cihaz hakkında bildiğim Kronik Sorunlara
Bilgisayarı almadan önce cihazı çok fazla araştırdım ve edindiğim bilgilerle bu sorunları aşağıda liste liste anlatmak istiyorum;
1) Bilgisayar gayet güzel çalışıyorken bir sonraki gün hiç açılmaması: Genel olarak karşılaştığım sorun bu. Cihaz gayet güzel çalışıyorken aradan birkaç gün geçince hiçbir tepki vermemeye başlıyormuş ve fansız yapıda da olduğu için cihazın çalışıp çalışmadığı anlaşılamıyor. Bu sorunlar genelde ürün değişimiyle servis tarafından çözülmüş.
2) Bataryanın belli bir seviyeye kadar dolup daha sonra şarj olmayı kesmesi: Bu sorun da internette gördüğüm ve maalesef benim cihazımda da başıma gelen bir sorundu. Cihaz %40’a kadar şarj olduktan sonra şarj olmaya devam ediyor gibi görünüyordu ancak sistem elektrik kestiği için şarj işlemi devam etmiyordu, adaptör soğuyordu. Ürünü servise gönderdim ve 10 günden az bir süre içinde sorunum çözülerek tarafıma ulaştırıldı. Detaylar için: Hometech servisi ne kadar ilgili?
3) Wifi çekim sorunu: Bazı tüketiciler cihazın modemi bulamadığı ve bulsa da ara sıra bağlantısının koptuğundan söz etmiş ancak bu konuda servisin tutumu nasıl oluyor bu konuda bilgim yok ne yazık ki ancak bu sorun çok fazla rastlanan bir sorun değil.
4) Hoparlörden ara sıra gelen çıt sesi: Bu benim fark ettiğim ancak üzerinde fazla durmadığım bir sorun. Muhtemelen hoparlörleri kapattığı için tekrardan aktifleştirince hoparlörden bir çıt sesi çıkıyor. Servise gönderirken bundan da bahsedecektim ancak aklımdan çıkmış. Muhtemelen bir sorun değildir diye düşünmekteyim.
Sonuç olarak artık artı ve eksilere geçelim 🙂
Ürünün bence artıları:
+ Full HD ekran
+ Uygun fiyat (Ben 779 TL’ye satın aldım)
+ SSD takabilme imkanı
+ Küçük boyut
+ Uzun şarj ömrü
+ Fansız olması
+ Uygun fiyatına rağmen Windows 10 Lisansı ile gelmesi. Günümüzde yeni bir Windows lisansı almaya kalksak en az 300-400 TL tutuyor.
Eksileri:
– 32GB Hafıza ile Windows yüklü olarak gelmekte size kalan boş alan 16-17GB oluyor. Hafıza arttırmayı düşünmüyorsanız oldukça az bir hafıza. Güncellemeler ile iyice dolabilir.
– Malzeme kalitesinin çok hassas ve dayanıksız hissi vermesi.
– Sıfır kutudan yüksek oranda sorunlu ürün çıkması.
– Ürün kutusundan çıkan adaptörün çok düşük kalite olması
Sonuç:
Hometech markası bana ilk başta fazla güven vermese de Hometech 400C isimli ürünün fiyatına göre oldukça fazla özellik sunması bende olumlu etki oluşturdu. Servis için de endişeli olsam da Hometech servisi ürünü beklediğimden de çok hızlı şekilde onararak tarafıma ulaştırdı. Ben 1 ay kadar önce satın aldım bu ürünü o zaman için uygun fiyata sahipken (779 TL) günümüzde sürekli artış gösteren fiyatı ürünü Fiyat/Performans ürünü olarak tarif etmekten uzağa itiyor maalesef 🙁 Eğer 800-900 TL gibi fiyatlara bulursanız ve bu şekilde gündelik kullanım için bir bilgisayara ihtiyacınız varsa mutlaka tercih listenize bu ürünü de eklemenizi tavsiye ederim 🙂 Ürün hakkındaki sorularınızı yorum olarak ekleyebilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım 🙂
Aynı ürünü bim hometech 600c diye satıyordu sanırsam model numarasını yanlış yazmışlar ya da 600c diye yeni bir model var. Hiçbir bim mağazasında bulamadım, hemen tükenmiş
Evet onu ben de fark ettim. Hometech resmi sitesinde 600c diye bir model bulunmuyor ve bim broşüründe yer alan teknik özellikler 400c modeliyle aynıydı. Muhtemelen harf hatası yapmışlar. Sattıkları ürün 400c idi diye düşünüyorum. Bu tip yüksek fiyatlı teknolojik ürünler genelde birkaç tane olarak geliyor bim mağazalarına o yüzden yakalamak oldukça zor ne yazık ki.